Lönerevision
Lönerevision
Lönerevisionen – en riktigt viktig process
Saknar ni en tydlig strategi för hur ni sätter löner och genomför lönesamtal med era anställda? Har det lett till tuffa samtal med missnöjda medarbetare som blir besvikna? Då kan det vara läge att göra en ordentlig lönerevision.
”Många av våra kunder kontaktar oss för att få hjälp med att strukturera upp lönerevisionen i sina verksamheter. Det innebär ofta att vi hjälper till med att ta fram allt ifrån en tidsplan, målsättning, löneutrymme, lönesamtal och löneallockering till kommunikation till anställda och chefer”, berättar vår HR-expert Marie Wikander.
Med tanke på bredden i förfrågningarna kring lönerevision är det också viktigt att varje företag får vad de har behov för.
”Det innebär att vi skräddarsyr en lösning, samtidigt som vi kan hålla låga priser då vi har utarbetade processer som vi justerar utifrån varje kunds specifika behov”, säger hon.
Lönerevision utan kollektivavtal?
Om företaget är anslutet till kollektivavtal finns ofta ett löneavtal som reglerar när och hur mycket lönen ska revideras. Om organisationen inte är anslutet till kollektivavtal finns däremot inget lagstadgat krav på att en lönerevision ska genomföras varje år – det är dock ingen god idé att bortse från det, påpekar Marie Wikander.
”Vår rekommendation är att ha en strukturerad lönerevision, då det är en av de absolut viktigaste processerna under året. Det är viktigt att medarbetarna känner att deras lön är korrekt. Om de inte känner att lönen är rättvis finns det risk för minskat engagemang och prestation.”
Vad består en bra lönerevision av?
Grundläggande delar i processen är enligt Marie Wikander att ha en genomtänkt lönepolicy, att genomföra regelrätta medarbetarsamtal och att kunna knyta an lönen till prestation utifrån medarbetarsamtalen. Företagen tjänar också på att ledarna har bra verktyg för att undvika att lönesättningen blir subjektiv och att kommunikationen till medarbetarna hur lönen revideras är tydlig och transparent, påpekar Marie Wikander.
”Som anställd behöver man känna att man förstår varför man har en viss lön. I slutändan kanske det inte är lönen i sig som är viktigast, utan att man känner sig uppskattad och rättvist behandlad.”
Lönerevision 2023 – hur gör jag med inflationen?
Många av frågorna om lönerevision från Wndys kunder handlar också om bemötande. Arbetsgivare eftersöker coachning av företagets ledare kring hur ett lönesamtal ska gå till – att presentera den lön som förhandlingen slutligen resulterar i kan vara ett av årets tuffaste samtal. Därför kan stöttning i den här frågan vara betydande för att parterna i slutändan ska känna sig nöjda, kommenterar Marie Wikander. I lönerevisionen för 2023 har även en annan känslig fråga seglat upp. Många arbetsgivare frågar sig hur de ska bemöta sina medarbetare när den totala löneökningen kommer att hamna under inflationen, som är den högsta vi har sett på många år.
”Här har fackförbund som till exempel Unionen meddelat att de inte kommer kräva högre löner i avtalsrörelsen för nästa år, då de delar Riksbankens syn på att den höga inflationstakten inte är varaktig och att kräva kompensation för inflationen som är i dag inte är en någon hållbar och långsiktig lösning”, säger Marie Wikander.
Marie Wikander delar sina tips och råd om Transparent Lönesättning.
Sjukskriven, föräldraledig eller nyanställd? Minimera risken för diskriminering
Att ingen ska känna sig diskriminerad i löneprocessen säger sig självt. Det är dessutom ett krav enligt lag att inkludera både föräldralediga och sjukskrivna i lönerevisionen trots att de inte för tillfället arbetar.
Är en medarbetare däremot nyanställd behöver denne inte vara med i lönerevisionen, då den personen precis har gått in på en justerad lön i företaget. Det är upp till arbetsgivaren att bestämma när det är dags för den nyanställde att delta i revisionen.
”Vi rekommenderar att skriva in i lönepolicyn hur länge man behöver ha arbetat för att inkluderas i lönerevisionen”, säger Marie Wikander.
Ett viktigt råd är också att ta hjälp av sin lönekartläggning i lönerevisionen och att förlägga kartläggningen innan lönerna justeras, kommenterar Marie Wikander.
”På så vis får du som arbetsgivare möjlighet att revidera osakliga skillnader i samband med lönerevisionen och slipper olika processer och att revidera i efterhand” (även om du som arbetsgivare har tre år på dig att justera oskäliga löneskillnader).
Detta är Wndy, HR-expertis när du behöver det
Behöver du rådgivning kring kartläggning av ditt HR-arbete, eller rådgivning kring mer specifika delar som att anställa personal, LAS eller andra personalfrågor? Vi på Wndy samlar allt det du som arbetsgivare funderar kring på vår hemsida.
Läs mer om våra tjänster och skapa ett gratiskonto för att komma i kontakt med oss. Har du behov av professionell hjälp och personlig service så har vi HR-experter som kan hjälpa dig.