Lönekartläggning
Lönekartläggning med effektiva och anpassade verktyg
Visst vill du att lönerna på ditt bolag ska vara jämställda? Ett verktyg för att säkerställa jämställda löner är en så kallad lönekartläggning – som man måste ha enligt lag. Här förklarar vi mer:
Lönekartläggning, diskrimineringslagen och DO
Enligt den svenska diskrimineringslagen ska alla företag, oavsett storlek, varje år genomföra en lönekartläggning. Arbetet med lönekartläggning ska dessutom dokumenteras om företaget har mer än 10 anställda. Att sedan arbetsgivarna efterföljer lagen kontrolleras av Diskrimineringsombudsmannen, DO, som varje år gör stickprover och kontroller. Om dokumentationen inte är tillräcklig kan företaget bli förelagt med vite, det vill säga tvingas betala böter.
”Allt fler länder har infört liknande regler, men här ligger Sverige i framkant med några av världens mest strikta regler för lönekartläggning”, berättar Marie Wikander.
Vad är lönekartläggning?
Syftet med lönekartläggningen är att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män som direkt eller indirekt beror på kön. Och det finns en rad fördelar med att lyckas i sitt jämställdhetsarbete, kommenterar Marie Wikander.
”Jämställda och rättvisa löner leder till ett högre engagemang på en arbetsplats. Det skapar en trygghet hos de anställda och leder till högre nöjdhet bland medarbetarna när prestation och arbete värdesätts korrekt. Det attraherar också talanger då du som arbetsgivare kan visa att du tar jämställdhet på allvar och bedriver ett proaktivt arbete mot diskriminering”, säger hon.
Arbetet med lönekartläggningen kan även ge bra insikter om lönestrukturen i företaget och bidra som underlag när man sätter löner vid rekrytering och för lönerevision.
Hur gör man en lönekartläggning?
- Sammanställning – Lönekartläggningen inleds med att arbetsgivaren gör en sammanställning av lönegrundande faktorer utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Med lönegrundande faktorer menas till exempel lön, semester och bonus.
- Samverkan – I diskrimineringslagen står det att arbetsgivaren ska samverka med arbetstagarna i lönekartläggningen. Om det inte finns en facklig förtroendevald på företaget kan man utse en medarbetare/grupp av medarbetare som representant. Det kan vara bra att börja med ett uppstartsmöte där man arbetar fram en gemensam plan; ungefärlig tidplan, hur ser processen ut, i vilka steg kommer samverkan ske, etc.
- Arbetsvärdering – En arbetsvärdering är en oberoende värdering av de krav som ställs i arbetet och ger en rangordning av svårighetsgraden av olika arbeten. Det används som ett verktyg för att identifiera lika och likvärdiga arbeten på ett objektivt sätt.
- Identifiera kvinnodominerade arbeten – Då syftet med lönekartläggningen är att upptäcka, utvärdera och justera löneskillnader relaterat till kön är ett delsteg i arbetsvärderingen att se till vilka arbeten som är kvinnodominerade (utförs till minst 60 procent av kvinnor).
- Genomförande av lönekartläggningen – När data har samlats in och utvärderats så ska kartläggningen genomföras. I detta steg ska det undersökas om det föreligger osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män som utför lika och likvärdigt arbete.
- Analysera löneskillnader – Nästa steg är att analysera om de löneskillnader som finns kan kopplas till kön. Om det finns ett tydligt samband mellan kön och löneskillnader så måste dessa rättas till med aktiva åtgärder. Aktiva åtgärder är ett begrepp som innebär att arbeta på ett förebyggande och främjande sätt.
- Redovisning och dokumentation – Slutgiltiga steget i lönekartläggningen är att redovisa lönekartläggningen, analysen samt de åtgärder som föreslås. Lönekartläggningen ska dokumenteras och presenteras så att det sker en tydlig redogörelse för vad som har gjorts samt att presentera en eventuell handlingsplan. I dokumentationen ska även villkoren för samverkan framgå.
Tre effektiva sätt att komma i mål med lönekartläggningen.
Lönekartläggningen kan vara ett tidskrävande och komplicerat arbete. Därför har vi tagit fram enkla och effektiva verktyg som sparar både tid och pengar.
Välj det alternativ som passa er bäst:
-
Gör det själv – med hjälp av verktyg för arbetsvärdering, analys och dokumentation.
-
Vi gör jobbet – du får lönekartläggningen levererad och kan själv enkelt återanvända materialet nästa gång.
-
Systemstöd – för dig som överväger att ta in ett systemstöd för lönekartläggning. Lönekartläggningen görs i Sysarbs verktyg med hjälp av en HR-expert. Ni får dessutom tillgång till lönedata.
Detta är Wndy, HR-expertis när du behöver det
Behöver du rådgivning kring kartläggning av ditt HR-arbete, eller rådgivning kring mer specifika delar som att anställa personal, LAS eller andra personalfrågor? Vi på Wndy samlar allt det du som arbetsgivare funderar kring på vår hemsida.
Läs mer om våra tjänster och skapa ett gratiskonto för att komma i kontakt med oss. Har du behov av professionell hjälp och personlig service så har vi HR-experter som kan hjälpa dig.