Vad gäller vid provanställning? – Här är alla svaren
Vad gäller vid provanställning? - Här är alla svaren
Provanställning – en chans att säkerställa rätt person för jobbet
En provanställning är en unik möjlighet att utvärdera en medarbetare innan en fast anställning erbjuds. Det ger dig som arbetsgivare flexibilitet att avsluta anställningen utan krav på att motivera orsaken, något som skiljer sig markant från uppsägning av tillsvidareanställda. Se till att alltid börja en anställning med en provanställning så att du är säker på att du har rätt person på rätt plats.
Glöm inte att utvärdera medarbetaren under provanställningen
Många arbetsgivare är så fokuserade på att fylla en ledig tjänst att de glömmer att följa upp och utvärdera medarbetaren under provanställningen. Det är lätt att tiden går och att beslut om fast anställning tas utan att ha en klar bild av medarbetarens prestation. Glöm därför inte att utvärdera medarbetaren noggrant under provanställningens sex månader för att undvika långsiktiga problem.
Så avslutar du en provanställning
Om du bestämmer dig för att inte förlänga en provanställning behöver du underrätta medarbetaren skriftligt minst två veckor innan, men senast den sista dagen av provanställningen. I praktiken innebär detta att från att du underrättat medarbetaren måste du betala lön i ytterligare två veckor. Är medarbetaren fackligt ansluten ska även facket informeras. Medarbetaren har då rätt till överläggning.
En medarbetare har rätt att avsluta sin provanställning utan uppsägningstid, om inget annat har avtalats.
Om du vill avsluta provanställningen i förtid så gäller samma regler. Du behöver inte uppge skälen till avslut men orsaken får inte vara diskriminerande.
Om ni har kollektivavtal är det vanligt att uppsägningstiden för provanställningar är längre, exempelvis en månad istället för två veckor. Se därför till att ha koll på vad som gäller i just ert kollektivavtal.
Ska provanställda vara med i turordningslistan vid en arbetsbristsituation?
Om du vill erbjuda en provanställd en tillsvidareanställning trots en arbetsbristsituation måste den provanställda inkluderas i turordningslistan. Det finns dock möjlighet att använda undantagsregler för provanställda i dessa fall.
Vanligtvis väljer arbetsgivare att avsluta provanställningar innan man säger upp tillsvidareanställda. I sådana fall behöver provanställda inte ingå i turordningslistan.
Går det att erbjuda en visstidsanställning efter en provanställning?
Om du under provanställningen inser att du kanske inte kan erbjuda en tillsvidareanställning kan du avsluta provanställningen enligt reglerna och erbjuda en ny anställning i form av en särskild visstidsanställning. Du behöver då skriva ett nytt avtal. En särskild visstidsanställning går automatiskt över i en tillsvidareanställning efter 12 månader, men tiden som provanställd räknas då inte in i den totala tiden.
5 snabba fakta om provanställning
- En provanställning är en möjlighet för dig att testa en medarbetare innan du erbjuder fast anställning. Provanställningen kan snabbt avslutas och du behöver inte motivera varför den avslutas.
- En provanställning är en anställningsform som ofta går över i en tillsvidareanställning. Det är viktigt att du skriver in provanställningen och hur lång den är i anställningsavtalet.
- Provanställningen får vara maximalt 6 månader. Det är ovanligt att förlänga en provanställning och det accepteras bara i vissa fall då medarbetaren till exempel varit sjukskriven större delen av perioden så att det inte går att utvärdera medarbetaren.
- Provanställning får avslutas i förtid men du måste lämna besked 2 veckor innan, men senast på sista dagen av provanställningen. Beskedet ska vara skriftligt och du behöver också informera medarbetarens fackliga organisation.
- Om du har kollektivavtal så är det reglerna i kollektivavtalet som gäller. Se till att ha koll på vad som gäller kring provanställning.
Läs mer om Lagen om Anställningsskydd via riksdagen.se