Lönesättning
Lönesättning
En genomtänkt lönesättning och lönepolicy ger bättre resultat
Guide i lönesättning genom lönepolicy för dig som är chef med ansvar för löneavtal för såväl nya som gamla anställda.
Vad är individuell lönesättning?
Individuell lönesättning är ett system som används för att bestämma löner för anställda baserat på deras unika förmåga.
Lönesättning och löneutveckling som är individuell ger företaget möjlighet att anpassa lönerna efter varje enskild anställds kompetens och erfarenhet.
Det ger också företaget större möjlighet att anpassa lönebildningen efter företagets ekonomiska situation och marknadsläget.
Måste man ha en lönepolicy?
Utan en tydlig lönepolicy är det svårt för både dig som chef och för dina medarbetare att veta vad som gäller. Det kan uppstå oklarheter kring vilka faktorer som påverkar lönen och vad som är rimliga förväntningar. En lönepolicy hjälper dig att undvika diskriminering och uppfattningen om att lönerna sätts godtyckligt.
Låt lönepolicyn vara mer än riktlinjer för löneökning och tillgänglig för alla att ta del av. Det låter enkelt men många glömmer att tydlighet och transparens är nyckeln till framgång.
Syftet med en lönepolicy är att:
- Ge riktlinjer för att styra verksamheten mot uppsatta mål
- Genom krav uppnå en god kompetensförsörjning
- Visa medarbetarna hur de genom prestationer kan påverka sin lön
- Främja personalutveckling
Vilka lönekriterier gäller?
Varje medarbetare måste känna till och förstå precis vilka kriterier som värderas och gäller för teamet såväl som individen. Medarbetare vet på så sätt precis vad som faktiskt påverkar löneökningar och hur lönen är satt. Sätt relevanta och tydliga kriterier och låt de anställda vara med och ta fram lönekriterierna.
- Arbetsuppgifter och vilka krav på kompetens som krävs för att utföra dem.
- Olika typer av ansvar, exempelvis ansvar för ekonomi, personalansvar, ansvar för teknik, information eller materiella tillgångar.
- Förmåga att leda, ta initiativ och samarbeta.
- Idérikedom, förmåga till problemlösning och pedagogiska färdigheter.
Tips för en lyckad löneprocess
Ha löpande dialog med medarbetaren under året om lönesättande uppgifter. Beskedet under lönesamtalet ska inte komma som en årlig överraskning. Med en löpande uppföljning mot tydliga mål har du som chef och din medarbetare en tydlig bild av hur nuvarande prestation påverkar lönen.
Vill du som arbetsgivare ha hjälp med din lönesättning?
Lönesättning, eller lönerevision som det ofta kallas, är en av de viktigaste HR-processerna på året om du frågar de anställda. Saknar ni en tydlig strategi för hur ni sätter löner och genomför lönesamtal med era anställda så kan det leda till tuffa samtal och missnöjda medarbetare som blir besvikna.
Hur hanterar man löneskillnader mellan könen?
Skillnader i prestation ska ge skillnader i lönepåslag. Men var noga med att inte fördela baserat på kön eller för att du har en nära relation till personen. Gör en lönekartläggning, en strukturerad bedömning som du kan dela med dina medarbetare och med ledning.
Arbetsgivare är skyldiga att kartlägga och analysera löneskillnaderna mellan män och kvinnor varje år. Om du arbetar aktivt med jämställda löner så kommer företaget och kulturen att gynnas och du undviker att behöva justera osakliga skillnader.
För att hantera löneskillnader mellan könen måste vi först förstå orsakerna till att de uppstår. Det finns många olika faktorer som kan bidra till löneskillnader mellan könen, inklusive fördomar, brist på jämställdhet och bristande möjligheter för kvinnor att nå ledande positioner. För att hantera löneskillnader mellan könen måste vi först och främst arbeta för att skapa en jämlik arbetsplats.
Hur ställer man in lönesättning för olika positioner?
En bestämd lönestruktur ger ett facit för vad som är rimlig lön för olika roller på företaget. Anställda som ska ha samma möjlighet att påverka sin lön kan tillhöra samma lönestruktursgrupp. Att bestämma lönenivåer, lönespridning och förhållandet till marknadslönen underlättar för ditt företag att rekrytera, behålla och utveckla sina medarbetare.
Detta är Wndy, HR-expertis när du behöver det
Behöver du rådgivning kring kartläggning av ditt HR-arbete, eller rådgivning kring mer specifika delar som att anställa personal, LAS eller andra personalfrågor? Vi på Wndy samlar allt det du som arbetsgivare funderar kring på vår hemsida.
Läs mer om våra tjänster och skapa ett gratiskonto för att komma i kontakt med oss. Har du behov av professionell hjälp och personlig service så har vi HR-experter som kan hjälpa dig.