Förebygg stress på jobbet
Förebygg stress på jobbet
I dagens arbetsliv är stress en allt vanligare faktor. Det moderna flexibla arbetssättet, där man kan jobba på distans i större utsträckning, kan vara både en lösning och en utmaning. Det är som ett livspussel där jobb och privatliv smälter samman, vilket gör det svårare att dra gränsen mellan dem. Många står inför krav som tornar upp sig både på jobbet och hemma, och återhämtning känns som en lyx som är svår att uppnå. En oroande trend syns i statistiken från Försäkringskassan där fler och fler sjukskriver sig på grund av stress. Enligt statistik från Försäkringskassan var 44 099 personer sjukskrivna pga stressrelaterad psykisk ohälsa i maj 2023, en ökning med 10% från maj 2022..
Effekter av stress på arbetsplatsen
Stress på arbetsplatsen uppstår när krav och förväntningar som ställs på individen överstiger deras förmåga att hantera dem på ett bra sätt. Detta kan ha långtgående effekter både på individnivå och för företaget som helhet. För individen kan det leda till minskad produktivitet, ökad frånvaro på jobbet, minskad koncentrationsförmåga och försämrad mentalt välbefinnande. För företaget kan det betyda högre personalomsättning, ökade kostnader för sjukfrånvaro och försämrad arbetsmiljö.
Arbetsgivarens kostnader vid sjukskrivning
I snitt kostar en sjukskrivning ca 200-250,000 kr per person. I denna siffra är sjuklön, kostnader för minskad produktivitet före och efter sjukskrivningen, kostnader för att hitta ersättare eller vikarie och eventuella kostnader av rehabiliteringsåtgärder, arbetsanpassning och samtalsterapi inräknade.
Vad är vanliga riskfaktorer?
För att skapa en sund och produktiv arbetsmiljö är det avgörande för arbetsgivare att förebygga och hantera stress på ett effektivt sätt.
Vad är då riskfaktorerna för en alltför stressfull miljö? Jo, följande riskfaktorer är vanliga:
- Arbete med otydliga förväntningar eller bristfälligt ledarskap
- Hög arbetsbelastning
- Arbete med tidspress och liten möjlighet att påverka hur och/eller när arbetet utförs
- Organisationer som är väldigt slimmade eller har resursbrist
Signaler på för mycket stress
Det är viktigt att lära sig att känna igen signaler på stress hos sina medarbetare. Dessa signaler kan vara både fysiska och mentala. Att känna igen signaler på stress och agera i tid kan göra en betydande skillnad för att hjälpa medarbetare med stressrelaterade besvär och på så sätt undvika eller förkorta eventuell sjukskrivning.
Symtom såsom:
- yrsel
- minnesproblem
- en känsla av att ständigt vara uppe i varv
- sömnsvårigheter
- svårighet att fokusera på arbetsuppgifterna
- känslighet för intryck
- trötthet
är ofta indikatorer på stress. Om en medarbetare bekräftar dessa symtom är det dags att erbjuda medarbetaren stöd för att kunna hantera situationen.
Vad kan du som arbetsgivare göra för att proaktivt förebygga stress?
Det förebyggande arbetet behöver vara en naturlig del av arbetsplatsen. Om du som arbetsgivare vill skapa en hälsosam och högpresterande organisation kan du se över följande faktorer för att förebygga en stress hos dina medarbetare:
- Tydliga förväntningar och bra ledarskap: Ett klart och tydligt kommunikationssätt från arbetsgivare och chefer kan bidra till att minska stressen. Medarbetarna bör veta vad som förväntas av dem och ha möjlighet att kommunicera eventuella problem eller hinder som de stöter på.
- Tids- och arbetspress: Att arbeta under ständig tidspress utan möjlighet att påverka arbetsprocessen kan vara skadligt. Ge medarbetare mer kontroll över hur och när de utför sina arbetsuppgifter.
- Arbetsmiljöpolicy: Utveckla och kommunicera en tydlig arbetsmiljöpolicy som visar ert engagemang för medarbetarnas välmående.
- Systematiskt arbetsmiljöarbete: Inför rutiner och processer som kontinuerligt utvärderar och förbättrar arbetsmiljön.
- Chefers stöd: Ge chefer resurser och träning för att kunna stödja sina medarbetare på ett bra sätt, inklusive att vara medvetna om och hantera stressrelaterade frågor.
- Tillgängliga stödresurser: Erbjud medarbetarna möjlighet att komma i kontakt med företagshälsovård, terapeuter eller coacher när de visar signaler på för mycket stress.
Hur du själv kan hantera stress
Upplever du själv ibland att du påverkas av stress på ett negativt sätt? Som individ kan du också använda verktyg för att hantera stress i din vardag. Här är några tips:
- Perspektiv på stress: Att förstå att kortvarig stress är naturlig och kan vara produktiv, medan endast långvarig stress är skadlig, kan hjälpa dig hantera den bättre.
- Anpassa tempot: om du skyndar dig även när du inte behöver, så skickar du signaler till kroppen att det är bråttom även när det inte är det. Kör du till exempel alltid i vänsterfilen när du kör bil? Går du mot röd gubbe, fast du inte är sen? Sluta med det och ge dig själv tillåtelse att slappna av när det faktiskt inte är bråttom, så att din kropp får en möjlighet att varva ner och återhämta sig.
- Fysisk aktivitet: Regelbunden träning kan hjälpa till att frigöra stress och öka ditt välbefinnande.
- Sömn och avslappning: Sömn och avslappning är viktiga för att minska stressnivån. Överväg att använda avslappningstekniker som meditation och djupandning, alternativt fyll tankarna med saker som inte stressar när du ska sova; till exempel. tänk på alla länder du kan komma på som börjar på bokstaven a, på bokstaven b, osv.
Vad Wndy kan erbjuda:
Om du strävar efter att skapa en hälsosam, produktiv och välmående arbetsmiljö, står vi till din tjänst med en rad resurser och experter inom området. Vi erbjuder följande:
- Konsultation med HR-experter: Boka ett videomöte med våra erfarna HR-experter för att diskutera ämnen som rehabilitering, systematiskt arbetsmiljöarbete och mycket mer.
- Verktyg och processer: Vi tillhandahåller effektiva processer och verktyg för att underlätta systematiskt arbetsmiljöarbete.
- Dokument och mallar: Använd våra färdiga mallar och dokument för ändamål som arbetsmiljöpolicy, distansarbete, likabehandling och mer.
- Utbildningar och webbinarier: Vårt utbildningsutbud inkluderar kurser som fokuserar på t.ex. arbetsmiljö, hantering av svåra samtal och feedback.
Läs mer om våra tjänster och skapa ett gratiskonto för att komma i kontakt med oss. Har du behov av professionell hjälp och personlig service så har vi HR-experter som kan hjälpa dig.
För ytterligare information:
https://www.prevent.se/jobba-med-arbetsmiljo/osa/stress/vad-ar-stress/
Detta är Wndy, HR-expertis när du behöver det
Behöver du rådgivning kring kartläggning av ditt HR-arbete, eller rådgivning kring mer specifika delar som att anställa personal, LAS eller andra personalfrågor? Vi på Wndy samlar allt det du som arbetsgivare funderar kring på vår hemsida.
Läs mer om våra tjänster och skapa ett gratiskonto för att komma i kontakt med oss. Har du behov av professionell hjälp och personlig service så har vi HR-experter som kan hjälpa dig.