Anställa personal
Vad du ska tänka på när du ska anställa
Som arbetsgivare finns det många lagar som du behöver känna till. Innan du anställer personal ska du alltid först bekanta dig med LAS, Lagen om anställningsskydd.
Vi på Wndy erbjuder professionell hjälp vid behov. Hör av dig till oss och boka in ett videomöte med en av våra HR-experter om du behöver råd kring att anställa personal, LAS eller andra personalfrågor.
Vad ska du tänka på när du anställer personal?
Att anställa personal till din verksamhet är en stor händelse. Det är viktigt, både för dig som arbetsgivare och den du anställer, att ni kommer överens i ett anställningsavtal.
Innan du anställer är det därför bra att bena ut några punkter:
- Vilken typ av anställning är bäst att erbjuda?
- Behöver du anställa eller hyra in?
- Vilket kompetensbehov har du?
- Hur ser rekryteringsprocessen ut och hur tar du hand om eventuella kandidater?
- Vilka lagar och regler gäller?
- Hur mycket kommer det att kosta?
- Administration kring anställning (avtal, registrera arbetsgivare, arbetsgivardeklaration, lön, kollektivavtal etc.)
- Hur ska du ta hand om din personal?
När du har hittat rätt kandidat så är det viktigt att skriva ett fulltäckande, juridiskt korrekt anställningsavtal. Det är alltid en bra idé att inleda med en provanställning när du anställer personal.
Hur fungerar det att anställa personal utomlands?
När du anställer en utländsk medborgare för arbete i Sverige gäller olika skatteregler beroende på hur länge den anställde ska vistas i landet. Olika regler gäller även om du väljer att anställa personal utanför EU. Du behöver bland annat ansöka om ett arbetstillstånd till den du vill anställa.
Nedan är en kort checklista på vilka steg du behöver ta:
- Annonsera tjänsten hos Arbetsförmedlingen i minst tio dagar.
- Skapa ett formellt anställningserbjudande.
- Skicka anställningserbjudandet till berörd facklig organisation.
- Ladda upp den fackliga organisationens yttrande på Migrationsverket e-tjänst och slutför ansökan.
- Arbetstagare fyller in sin del av ansökan.
- Migrationsverket handlägger och tar beslut.
- Underrätta Skatteverket.
Vad kostar det att anställa personal?
När du som arbetsgivare ska anställa personal måste du veta vilka kostnader som tillkommer utöver lönen, semesterlön och sjuklönen, som är lagstadgad.
Du behöver bland annat betala arbetsgivaravgift för den anställda. Den ska uppgå till 31,42 procent av den anställdas bruttolön. Genom arbetsgivaravgiften betalar du grundläggande försäkringsskydd.
Det finns även många andra krav som kan skapa indirekta kostnader. Bland annat arbetsgivaransvar, som systematiskt arbetsmiljöarbete och rehabiliteringsansvar. Om bolaget har kollektivavtal är tjänstepension och vissa försäkringar ett krav.
Även på marknaden för bolag utan kollektivavtal är detta praxis. I många fall krävs det också andra förmåner för att kunna behålla sina anställda, som friskvårdsbidrag och utbildningar.
Vilka anställningsformer finns?
Huvudregeln när du ska anställa personal är att arbetstagaren anställs tillsvidare, om inget annat har avtalats. I LAS framgår vilka tidsbegränsade anställningsformer som finns. Även regler om när en tidsbegränsad anställning övergår till en tillsvidareanställning.
Tidsbegränsade anställningsformer:
- Provanställning
- Särskild visstidsanställning (f.d. Allmän visstidsanställning)
- Vikariat
- Säsongsarbete eller säsongsanställning
Anställningsavtal – vad ska framgå?
Det finns inget formkrav för anställningsavtal när du ska anställa personal. Det betyder att det kan vara både muntligt och skriftligt. Däremot är arbetsgivare skyldig att skriftligen lämna information om anställningsvillkoren inom sju dagar från att anställningen påbörjats. Om anställningen är en särskild visstidsanställning (SÄVA) ska informationen ges direkt när anställningen börjar.
Anställningsvillkoren eller avtalet ska innehålla:
- Namn, adress, tillträdesdag och arbetsplats för arbetsgivare och arbetstagare. Arbetstagarens huvudsakliga arbetsplats ska specificeras.
- Slutdatum, om det är en tidsbegränsad anställning
- Befattning och beskrivning av arbetsuppgifter
- Anställningsform inklusive eventuell provanställning
- Lön och eventuellt andra ekonomiska förmåner som t.ex. pension och försäkringar. Det ska även framgå när och hur lönen betalas ut.
- Längden på en vanlig arbetsdag och arbetsvecka, sk arbetstidsmått
- Information om eventuell övertid och kompensation av övertid
- Framförhållningstider vid ändring av arbetstider och regler vid skift/jour
- Arbetsgivare som är bemanningsföretag ska informera arbetstagaren om kundföretagets namn och adress så snart arbetsgivaren själv har tillgång till informationen
- Information om utbildningar som är en del av tjänsten
- Antal semesterdagar
- Vad som gäller kring uppsägning
- Information om att arbetsgivaren betalar arbetsgivaravgifter och övrigt socialt skydd som erbjuds av arbetsgivaren
- Hänvisning till kollektivavtal, om det finns ett sådant på arbetsplatsen
Onboarding av personal
Att du som arbetsgivare har en bra och strukturerad anställningsprocess är A & O när du ska anställa personal. Likaså en bra onboardingprocess.
Onboarding är ett viktigt strategiskt verktyg för att framgångsrikt introducera och välkomna ny personal och för att stärka arbetsgivarvarumärket.
En framgångsrik onboarding leder till:
- Att nyanställda känner sig välkomna och väljer att stanna kvar.
- Att nyanställda skapar ett internt nätverk.
- Delade förväntningar om prestation och åtaganden.
- Att den nyanställda snabbt kommer in i sin roll och börjar att prestera.
- En känsla av gemenskap och samhörighet.
Har du frågor om rollfördelningar i onboardingprocessen? Eller hur man gör en plan för onboarding och vilka punkter som behöver vara med i checklistan? Har du frågor om hur du planerar en företagsintroduktion? Välkommen att höra av dig till våra HR-experter.
Vilka uppsägningstider gäller?
Uppsägningstiden varierar beroende på om en medarbetare säger upp sig själv eller blir uppsagd av arbetsgivaren. Den beror också på vilken typ av anställningsform medarbetaren har och hur länge den varit anställd. LAS reglerar vad som är den kortaste uppsägningstiden du som arbetsgivare är skyldig att respektera. I regel sträcker sig uppsägningstiden mellan en och sex månader. Längre uppsägningstider kan dock framgå i anställningsavtal eller kollektivavtal.
Vid arbetstagarens egen uppsägning gäller en månads uppsägningstid, om inte annat är överenskommet i anställningsavtal eller kollektivavtal.
Detta är Wndy, HR-expertis när du behöver det
Behöver du rådgivning kring kartläggning av ditt HR-arbete, eller rådgivning kring mer specifika delar som att anställa personal, LAS eller andra personalfrågor? Vi på Wndy samlar allt det du som arbetsgivare funderar kring på vår hemsida.
Läs mer om våra tjänster och skapa ett gratiskonto för att komma i kontakt med oss. Har du behov av professionell hjälp och personlig service så har vi HR-experter som kan hjälpa dig.