Lönetransparensdirektivet
Lönetransparensdirektivet
Vad är lönetransparensdirektivet?
Lönetransparensdirektivet är ett EU-direktiv som antogs i april 2023 och som syftar till att stärka jämställdheten på arbetsmarknaden genom att minska osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män.
Direktivet innebär att det kommer att ställas högre krav på arbetsgivare att vara transparenta med sin lönesättning. Detta på grund av att bristande insyn i lönesättningen har identifierats som ett av de största hindren för att löneskillnader mellan män och kvinnor ska minska. De nya reglerna innebär att de anställda får en större insyn i lönesättningen och därmed en förståelse för hur deras lön är satt och hur de kan påverka sin lön.
När kommer de nya reglerna att börja gälla?
Varje medlemsstat har tre år på sig att implementera direktivet i sin egen nationella lagstiftning, det vill säga fram till våren 2026. Vi vet ännu inte exakt när det kommer att implementeras i Sverige och när arbetsgivare måste börja förhålla sig till de nya reglerna.
Syftet med direktivet
Flera länder inom Europa har implementerat lagstiftning och initiativ för att minska de stora skillnaderna i lön mellan män och kvinnor. Vissa länder har dessutom infört kvoteringssystem för att öka andelen kvinnor i ledande befattningar och styrelser, medan andra har genomfört lagstiftning för att främja lika lön för lika arbete. Trots dessa initiativ är skillnaderna i lön fortsatt stora.
Enligt Eurostat, den statistiska byrån för Europeiska unionen, var den genomsnittliga löneskillnaden mellan kvinnor och män i EU 2020 13 procent (Källa: Europeiska rådet). Detta innebär att kvinnor i genomsnitt tjänade 87 procent av männens lön. Detta är en genomsnittlig siffra och löneskillnaderna varierar mellan olika länder inom Europa där Sverige i genomsnitt har en 11% skillnad mellan män och kvinnors löner.
På grund av de fortsatt stora skillnaderna mellan män och kvinnors löner har man nu beslutat om detta direktiv för att få arbetsgivare att öka insynen och transparensen kring hur man sätter löner vilket ska göra det möjligt för arbetstagare att förstå hur deras lön är satt och hur de kan påverka sin lön.
Vilka är fördelarna med direktivet
Även om det kommer krävas mycket av arbetsgivarna till en början så finns det många fördelar med detta direktiv. Nedan summerar vi några av dessa fördelar:
- Arbetsgivare kommer att kunna skapa en kultur av transparens och rättvisa vilket höjer attraktionskraften i jakt på att attrahera och behålla talanger.
- Det minskar risken för diskriminering och skapa en mer inkluderande arbetsmiljö där alla arbetstagare känner sig rättvist behandlade vilket leder till högre engagemang.
- Jämställdheten på arbetsmarknaden stärks. Kvinnor har alltför ofta varit föremål för lägre löner än män, trots att de utför samma arbetsuppgifter. Genom att öka insynen kan lönetransparensdirektivet hjälpa till att avslöja och rätta till orättvist satta löner.
Huvudreglerna i direktivet
Insyn i lönesättningen före anställning
Arbetsgivare behöver uppge lönespann och jobbnivå för arbetssökande i till exempel jobbannonsen. Arbetsgivare kommer inte heller att få efterfråga vilken lön den arbetssökande har i nuvarande anställning.
Insyn i lönesättnings- och löneutvecklingspolicy
Arbetsgivare måste säkerställa att alla anställda har tillgång till företagets lönekriterier, vilka måste vara objektiva och könsneutrala. Lönekriterierna ska hållas tillgängliga för de anställda genom till exempel en lönepolicy.
Rätt till information för anställda
Anställda kommer att ha rätt att begära information från sin arbetsgivare om den genomsnittliga lönenivån för samma eller en likvärdig roll hos arbetsgivaren. Detta innebär att arbetsgivarna behöver ha både en arbetsvärdering och lönekriterier på plats och en löneprocess som tydligt kommuniceras till arbetstagarna.
Offentlig rapportering om löneskillnader mellan kvinnliga och manliga arbetstagare
Arbetsgivare med fler än 100 medarbetare ska offentligt redovisa sitt lönegap mellan män och kvinnor. Alla anställda ska ha tillgång till information och även jämställdhetsorgan och fackliga förbund ska ha tillgång till informationen som, till exempel, kan publiceras på företagets hemsida.
Lönekartläggning
Om redovisningen av lönedata visar ett större gap mellan kvinnors och mäns löner än 5 % måste arbetsgivare genomföra en lönekartläggning och analys tillsammans med representanter för arbetstagarna. I Sverige är lönekartläggning redan ett lagkrav för alla företag så många av kraven inom denna punkt ryms inom de krav vi redan har i Sverige.
Kompensation och straffavgifter
Direktivet innehåller även bestämmelser om kompensation till arbetstagare som blivit utsatta för lönediskriminering samt påföljder för arbetsgivare som bryter mot reglerna, till exempel straffavgifter.
Utökat tillämpningsområdet
Intersektionell diskriminering har inkluderats i tillämpningsområdet för de nya reglerna. Intersektionell diskriminering innebär en kombinationen av flera grunder för ojämlikhet eller missgynnande, såsom kön, etnicitet eller sexualitet. Direktivet innehåller också bestämmelser som säkerställer att behoven hos arbetstagare med funktionsnedsättning beaktas.
Vad kommer lönetransparensdirektivet innebära för dig som arbetsgivare och vad behöver du ha på plats?
Implementeringen av lönetransparensdirektivet kommer att ställa betydligt högre krav på arbetsgivare att ha en tydlig struktur för lönesättningen och fördelningen av löneutrymmet.
Nedan har vi summerat de viktigaste delarna arbetsgivare måste se till att ha på plats innan direktivet implementeras:
- Lönekriterier
- Löneprocess och lönestrategi
- Lönepolicy
- Arbetsvärdering
- Lönekartläggning
- Lönespann
- Kommunikation till medarbetarna
- Utbildade och kunniga chefer som kan förklara hur deras medarbetares löner är satta
För ytterligare information:
- Transparent lönesättning
- Lönesättning
- Din guide till en bättre lönerevision
- Anställdas syn på lön, motivation och prestation, SU och Svenskt Näringsliv
- Marie Wikander delar tips & råd, HR-Nytt.
Läs gärna mer om lönetransparensdirektivet direkt på Europeiska rådets hemsida:
Gender pay gap council adopts new rules on pay transparency
Detta är Wndy, HR-expertis när du behöver det
Behöver du rådgivning kring kartläggning av ditt HR-arbete, eller rådgivning kring mer specifika delar som att anställa personal, LAS eller andra personalfrågor? Vi på Wndy samlar allt det du som arbetsgivare funderar kring på vår hemsida.
Läs mer om våra tjänster och skapa ett gratiskonto för att komma i kontakt med oss. Har du behov av professionell hjälp och personlig service så har vi HR-experter som kan hjälpa dig.